Hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers genoeg werkgeluk ervaren?

Werkgeluk als motor voor succes in de maak- en procesindustrie

Veel bedrijven zien werkgeluk nog steeds als een ‘zachte’ factor, iets wat ‘mooi meegenomen’ is. Maar de feiten vertellen een ander verhaal. Sterker nog, onderzoek toont aan dat een positieve werkcultuur direct bijdraagt aan een hogere productiviteit en minder personeelsverloop.

Wist je bijvoorbeeld dat gelukkige medewerkers 21% productiever zijn? Bedrijven met een positieve werkcultuur hebben 40% minder ziekteverzuim en tevreden teams blijven gemiddeld 47% langer bij hun werkgever. 

In de maak- en procesindustrie is dit effect misschien wel nóg sterker. De werkdruk is hoog, goed personeel is schaars en de concurrentie om talent groeit. In zo’n omgeving kan werkgeluk het verschil maken tussen een team dat floreert of stagneert. Het goede nieuws? Jij hebt invloed op die werkcultuur! Door te investeren in de juiste aanpak trek je niet alleen de beste medewerkers aan, maar zorg je er ook voor dat ze blijven én optimaal presteren. Hoe zorg je ervoor dat werkgeluk een strategisch voordeel wordt voor jouw bedrijf? We delen inzichten die je helpen om een werkomgeving te creëren waarin medewerkers zich goed voelen over wat ze doen.

  • 20 maart 2025
  • 5 min. leestijd
werkgeluk proindustry blog maakenprocesindustrie

Tips om het werkgeluk binnen jouw bedrijf te vergroten

1. Creëer een veilige en prettige werkplek

Een onaangename werkomgeving is een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim en personeelsverloop. Investeren in ergonomie, welzijn en een positieve sfeer leidt direct tot betere resultaten. Een goed voorbeeld hiervan is Heineken, dat met het 'Universe' werkconcept een inspirerende en uitnodigende werkomgeving heeft gecreëerd die past bij hun mondiale netwerk. Dit resulteerde in 10% stijging in productiviteit en 30% minder klachten over fysieke ongemakken.

Dit toont aan dat investeren in een gezonde en prettige werkomgeving niet alleen het welzijn van medewerkers verbetert, maar ook de bedrijfsresultaten positief beïnvloedt.​

2. Bied groeikansen en ontwikkeling

Een medewerker die zich graag wil, maar niet kan ontwikkelen, is sneller geneigd om te vertrekken. Doorgroeimogelijkheden en opleidingsprogramma’s zorgen voor meer betrokkenheid én een betere output. Dit helpt de persoon in kwestie, maar ook het bedrijf, aangezien jouw medewerker zo meer kennis vergaard en dus beter werk kan verrichten. Ook zal degene meer voldoening uit diens werk halen. 

Een goed voorbeeld hiervan is Shell. Zij zette een mentorschap programma op waarbij oudere werknemers jong talent begeleiden. Het resultaat hiervan was erg goed te zien, 80% van de deelnemers bleef minimaal vijf jaar in dienst en kennisoverdracht verbeterde zichtbaar.

3. Bouw een sterke werkcultuur

​Een sterke cultuur is essentieel voor het bevorderen van werkgeluk binnen een organisatie. Het gaat verder dan alleen salaris en bonussen; het creëert een omgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd en betrokken voelen. Een positieve werkcultuur leidt tot verhoogde motivatie, minder stress en betere samenwerking. Dit resulteert in hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim. 

Bovendien voelen medewerkers zich meer verbonden met de organisatie, wat het personeelsverloop vermindert. Het investeren in een dergelijke cultuur is dus niet alleen gunstig voor het welzijn van medewerkers, maar ook voor het succes van het bedrijf als geheel. Een voorbeeld hiervan is Nestlé, zij voerde flexibele werktijden in, ook voor medewerkers in ploegendiensten. Dit resulteerde in 28% minder burn-outklachten en een hogere werk-privébalans. 

4. Trek de juiste mensen aan die passen bij je team

​Het aantrekken van medewerkers die naadloos in je team passen, is cruciaal voor het bevorderen van werkgeluk en het succes van je organisatie. Een team waarin de leden elkaar aanvullen en effectief samenwerken, presteert beter en ervaart minder interne conflicten. 

Een effectieve methode om de juiste kandidaten te selecteren, is het gebruik van psychometrische tests tijdens het wervingsproces. Deze assessments bieden inzicht in de persoonlijkheid, cognitieve capaciteiten en culturele fit van sollicitanten, waardoor je een weloverwogen keuze kunt maken. Door te investeren in dergelijke selectiemethoden creëer je een harmonieuze werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en optimaal kunnen presteren. Dit leidt niet alleen tot een hogere productiviteit, maar ook tot een lager personeelsverloop, wat op de lange termijn kostenbesparend werkt en bijdraagt aan een stabiele en succesvolle organisatie. Het bedrijf Tesla past psychometrische tests toe bij het aannemen van productiepersoneel, zodat nieuwe medewerkers écht bij het team passen. Resultaat: 32% minder verloop in het eerste jaar.

Werkgeluk als strategische troef

Bedrijven die investeren in werkgeluk, investeren in betere prestaties, minder verloop en hogere productiviteit. Bij Pro Industry helpen we bedrijven in de maak- en procesindustrie met:

  • Groeikansen en ontwikkeling via onze Pro Academy met praktijkgerichte opleidingen.

  • Werving & selectie van de juiste medewerkers die perfect bij je team passen.

  • Strategisch personeelsmanagement, zodat je een toekomstbestendige workforce opbouwt.

Natuurlijk kunnen wij je verder helpen met het werkgeluk binnen jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen. Wij bieden jou de best passende werknemers en verzorgen de perfecte match! Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen.

📌 Bronnen
  1. Gallup (2023), "The State of the Global Workplace Report"
  2. TNO (2022), "Werkgeluk en productiviteit in de Nederlandse industrie"
  3. Harvard Business Review (2023), "Employee Happiness and Retention: A Data-Driven Approach"
  4. Deloitte (2023), "Workforce Trends in Manufacturing"
  5. McKinsey (2023), "The Future of Workplace Engagement"
  6. PwC (2023), "Flexible Work and Employee Wellbeing"
  7. MIT Sloan Management Review (2023), "The Power of Employee Feedback Systems"
  8. International Labour Organization (ILO, 2022), "Workplace Safety and Productivity"
  9. European Agency for Safety and Health at Work (2022), "The Impact of Ergonomics on Employee Wellbeing"