Zakelijk

Succesvol samenwerken

Mohammed Boughaleb (Prysmian Group) over de kracht van Pro Academy bij Prysmian Emmen


In een dynamische en competitieve markt is het ontwikkelen van talent en investeren in medewerkers cruciaal voor succes. Mohammed Boughaleb, Plant Manager bij Prysmian Emmen, heeft dit als geen ander begrepen. Twee jaar geleden is onder leiding van Mohammed Prysmian Emmen een succesvolle samenwerking gestart met Pro Academy. In dit interview deelt Mohammed zijn inzichten over de unieke bedrijfscultuur, het belang van talentontwikkeling en hoe de samenwerking met Pro Academy bijdraagt aan het succes van Prysmian Emmen.

  • Irene Putting
  • 23 juli 2024
  • 5 min. leestijd
IMG 0348

Over Mohammed

Naam: Mohammed Boughaleb
Leeftijd: 47 jaar
Dienstverband bij Prysmian: 14 jaar
Startfunctie: Verantwoordelijk voor de engineering tak
Huidige functie: Plant Manager Prysmian Emmen

Over Prysmian

Prysmian Nederland: 4 vestigingen (Delft, Emmen, Nieuw Bergen, en Eindhoven)
Vestiging Emmen: 330 werknemers, fabriek van 160.000 vierkante meter
Prysmian wereldwijd: Aanwezig in 50 landen, bijna 100 fabrieken, 30.000 werknemers, en een jaarlijkse omzet van 14-15 miljard dollar

Mohammed, hoe omschrijf je de bedrijfscultuur bij Prysmian Emmen?
“De cultuur bij Prysmian is een mix van traditionele en moderne elementen. We passen ons continu aan om mee te gaan met de tijd, want stilstand is achteruitgang. Het personeelsverloop is laag; veel medewerkers blijven lang bij ons omdat het werk gevarieerd en uitdagend is, en er zijn volop mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Bovendien biedt Prysmian goede arbeidsvoorwaarden.

Regelmatig maak ik tijd vrij in mijn agenda om een rondje te lopen over de productie en om kennis te maken met nieuwe medewerkers. Ook ben ik een keer meegeweest met een uitje van de Pro Academy leerlingen. Dat zijn activiteiten waaruit veel informatie naar voren komt. Wanneer ik dan merk dat ze ergens tegenaan lopen, probeer ik dit meteen op te lossen. Op die manier blijven mensen betrokken. ”

Hoe belangrijk is opleiding en ontwikkeling binnen Prysmian?
“Prysmian is zeer gedreven om mensen op te leiden en te ontwikkelen, niet alleen voor het bedrijf maar vooral voor henzelf. Een opleidingstraject slaagt beter als mensen het echt zelf willen, omdat het een grote impact heeft op hun leven. Gedrevenheid en eigen motivatie zijn cruciaal voor succes.”

IMG 0405 1

Waarom is Prysmian Emmen een samenwerking aangegaan met Pro Academy?
“Prysmian heeft een breed scala aan opleidingsprogramma's, waaronder de Prysmian Academy, die gericht is op professionals en hoger opgeleiden. We hebben nu ook een opleidingstraject voor productiepersoneel op een gevorderd niveau, maar we misten een traject voor nieuwe medewerkers in de procesindustrie. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met Pro Industry, Pro Academy biedt gestructureerde opleidingstrajecten gericht op het bieden van zekerheid en ontwikkeling voor deze medewerkers, die een groot deel van onze workforce vormen.”

In een sterk concurrerende arbeidsmarkt is het moeilijk goed personeel te vinden. Hoe motiveer je mensen voor een carrière in de productie?
“Hoewel werken in de productie niet altijd als aantrekkelijk wordt gezien, proberen we mensen met verschillende achtergronden te enthousiasmeren door hen te laten zien hoe leuk en afwisselend technisch werk kan zijn. Mensen die zich hebben laten omscholen, willen vaak niet meer terug naar hun oude vakgebied. Zo loopt hier nu een medewerker die een vrij hoge functie had in de zorgsector, die het heerlijk vind om met de handen te werken. Het is belangrijk dat deelnemers gemotiveerd zijn en het echt voor zichzelf doen, anders is de kans op succes kleiner.”

Hoe selecteert Prysmian Emmen deelnemers voor het Pro Academy opleidingstraject?
“Pro Academy heeft een scherpe voorselectie voor de deelnemers aan het traject. Zij stellen geen deelnemers voor die niet passen bij de organisatie of waarvan zij denken dat zij niet de drive hebben voor het opleidingstraject. Intern motiveren en selecteren we zorgvuldig en besteden we veel tijd aan de selectieprocedure om ervoor te zorgen dat deelnemers echt gemotiveerd zijn. Dit verhoogt de kans op succes aanzienlijk. Het traject vraagt veel commitment van toekomstige leerlingen en dat wordt soms onderschat. Zo zit er nu in het selectietraject van Pro Academy een planningsopdracht zodat deelnemers ervaren dat het traject toewijding vraagt.”

Hoe ervaar je de samenwerking met Pro Academy?
“De samenwerking met Pro Academy was nieuw voor ons en had een leerproces nodig. We hebben samen enkele grijze gebieden ontdekt en opgelost. Het eerste opleidingstraject loopt nu op zijn einde en we plannen een tweede traject die in het voorjaar van 2025 moet gaan starten. De voorbereidingen voor dit traject starten begin september 2024. Een gepensioneerde technisch engineer begeleidt de leerlingen op de werkvloer, wat een win-win situatie is: de leerlingen krijgen deskundige begeleiding en de kennis blijft binnen de organisatie.”

IMG 0341 v2

Diversiteit is een speerpunt in veel organisaties. Hoe zit dat bij Prysmian Emmen?
“We streven naar een balans van 50% mannen en 50% vrouwen. Vrouwen op de werkvloer verbeteren de dynamiek en het zorgt voor evenwicht in de omgangsvormen. Ook draagt het bij aan een duurzame bedrijfsvoering. Er werken nu ongeveer 20 vrouwen op de werkvloer, toen ik 14 jaar geleden begon was dat er 1. Het is een vooruitgang, maar we zijn er nog niet.

Destijds zijn we begonnen met laagdrempelig werven door simpelweg aan onze collega’s te vragen of dat zij dochters hadden die in de vakantie wilden komen werken. Een aantal van hen zijn toen blijven werken en zo is het balletje gaan rollen. Helaas nemen er op dit moment geen vrouwen deel aan het Pro Academy opleidingstraject, maar voor het volgende traject hopen we meer vrouwen aan te trekken.”

Wat zou je andere bedrijven adviseren die willen starten met Pro Academy?
“Zorg ervoor dat de deelnemers echt gemotiveerd zijn om deel te nemen. Investeer tijd in de selectieprocedure en wees voorbereid op het commitment dat het traject vraagt. Een opleidingscoördinator is essentieel voor een soepel verloop van het traject. De steun van het management en een goede samenwerking met Pro Industry is cruciaal voor het succes van het opleidingstraject.”

De samenwerking tussen Prysmian Emmen en Pro Academy is gericht op het bieden van hoogwaardige opleidingsprogramma's voor procesoperators. Deze samenwerking heeft geleid tot de ontwikkeling van een traject dat niet alleen theoretische kennis biedt maar ook praktische begeleiding op de werkvloer. Het inzetten van gepensioneerde technisch engineers voor de begeleiding van de deelnemers bleek een effectieve oplossing. Het succes van dit traject is mede te danken aan de betrokkenheid van Mohammed Boughaleb en de steun vanuit de gehele organisatie aan de deelnemers aan het traject. 

Wil je ook starten met Pro Academy in jouw organisatie? Neem contact met de voor jou dichtstbijzijnde Pro Industry vestiging