Zakelijk

7 tips om het ziekteverzuim in jouw organisatie te verlagen

Het beheersbaar houden van kosten is voor iedere organisatie van groot belang. Verzuimkosten worden vaak gezien als een gegeven, maar zeker in de procesindustrie, lopen deze in de miljarden. Een zieke werknemer kost jou als werkgever al anderhalf tot twee keer het salaris. Dat is gemiddeld € 250,- tot € 400,- euro per dag.

  • 23 juli 2023
  • 3 min. leestijd
Ziekteverzuim verlagen

Niet alleen loonkosten lopen door, maar je betaalt voor tijdelijke vervanging en omzetderving als door onderbezetting de productie gedeeltelijk stil valt. Tel hier bij langdurige ziekte nog de kosten voor het re-integratietraject bij op. Is hier dan niets aan te doen? Gelukkig wel! Door een actieve aanpak, duurzaam werkgeverschap en monitoring heeft Pro Industry het ziekteverzuimpercentage samen met opdrachtgevers teruggebracht tot minder dan 3%. Dat is bijna twee keer zo laag als het landelijk gemiddelde in de industrie van 5,4%. Benieuwd hoe wij dat doen? Lees dan deze 7 tips.

1. Richt een professioneel werving & selectieproces in

Het klinkt zo logisch, de juiste kandidaat op de juiste plaats. Maar bij het werving en selectieproces gaat het vaak mis. De krappe arbeidsmarkt verleidt werkgevers vaak tot ad-hoc keuzes in werving en selectie die ervoor zorgen dat werknemers niet op hun plek zitten. En dat is nu juist de belangrijkste oorzaak voor hoog personeelsverloop en ziekteverzuim. Houd je daarom altijd aan onderstaande regels en zet de belangrijkste stappen in het terugdringen van ziekteverzuim.

  • Wees eerlijk over een functie of groeiperspectief
  • Neem alleen kandidaten aan die voldoen aan het opgestelde functieprofiel
  • Neem alleen kandidaten aan in ploegendienst wanneer zij fysiek en geestelijk zijn voorbereid
  • Investeer in expertise en schakel op tijd hulp in bij werving & selectie

2. Zorg voor intensieve begeleiding tijdens het inwerktraject

Een goed begin is het halve werk. Zorg daarom voor intensieve begeleiding tijdens het inwerktraject en maak iemand vanaf dag één volledig onderdeel van het team. Ook als het gaat om een (tijdelijke) uitzendkracht is dit essentieel. Onderhoud in de eerste maand als werkgever wekelijks contact en luister naar de behoeften en wensen van jouw werknemer. Dit zorgt voor extra motivatie en het geeft je als werkgever direct de mogelijkheid bij te sturen als dat nodig is.  

3. Maak ziekteverzuim inzichtelijk

Met de juiste monitoring tools kun je volledig grip houden op jouw ziekteverzuim. Grip op jouw ziekteverzuim betekent niet alleen inzicht in jouw eigen ziekteverzuimcijfers, maar ook in de trends in jouw branche en de landelijke ontwikkelingen in de flexmarkt. Voor iedere functie en in iedere branche zijn er andere verzuimoorzaken. Door hier inzicht in te krijgen kun je actief sturen en beleid maken. Een functieprofiel aanscherpen, een ploegendienst aanpassen of werknemers beter voorbereiden op zwaar fysiek werk.

4. Maak verzuim bespreekbaar en handel pro-actief

Verzuim komt voor een werkgever vaak onverwacht, terwijl negen van de tien gevallen van langdurig ziekteverzuim gewoon vermeden kan worden. Creëer daarom een omgeving waarin het welzijn van jouw werknemer centraal staat en fysieke en geestelijke klachten geen taboe zijn. Zeker in een traditionele mannenwereld als de industrie valt hier veel winst te behalen. Als werknemers het gevoel hebben dat hun welzijn serieus wordt genomen, praten zij hier makkelijker over en ben jij als werkgever sneller op de hoogte van wat zij nodig hebben om fijn en prettig te werken. Door hierop te sturen zorg je voor een lager verloop onder jouw werknemers en een lager ziekteverzuim.

5. Investeer in opleiding en bijscholing

Opleiding en bijscholing zijn vaak onderbelicht, maar vormen een essentieel onderdeel voor het terugdringen van ziekteverzuim. Het opleiden en bijscholen van jouw werknemers levert ontzettend veel voordelen op:

  • Flexibele inzetbaarheid van jouw werknemers voor het opvangen van ziekteverzuim
  • Beter gemotiveerde werknemers met een grotere werkgevers trouw
  • Behoud van kennis en ervaring in jouw organisatie

6. Zet in op duurzame inzetbaarheid

Het is verleidelijk om iemand met milde klachten te laten doorwerken of iemand in een re-integratietraject zo snel mogelijk terug te brengen op het oorspronkelijke aantal uren uit een dienstverband. Maar uiteindelijk werkt een ad-hoc of  korte termijn aanpak averechts. Duurzame inzetbaarheid betekent op lange termijn een lager ziekteverzuim, een betere werksfeer en een efficiëntere productie. Schakel daarom altijd tijdig een bedrijfsarts in, monitor wekelijks re-integratieactiviteiten en zorg voor een werkhervattingsadvies voor de korte én lange termijn.

7. Zet een stap extra voor jouw werknemers

Als jij jouw mensen waardeert, laat dit dan ook zien. Wanneer jij een stap extra zet voor jouw werknemers, dan doen zij dit vaak ook voor jou. Zorg dat jij er voor jouw werknemers bent in goede en in slechte tijden:

  • Een cadeau bij een promotie of na het afronden van een opleiding
  • Een extra vrije dag na een periode van overwerken
  • Een telefoontje of extra aandacht bij lastige privé-omstandigheden
  • Een onverwachte beloning na extra inspanning of bij goed functionere
Wil je meer weten over Gged werkgeverschap? Op 21 november organiseren we een gratis webinar met thema Een lager verloop door goed werkgeverschap. Meld je aan!